Островот на Артуро

L'isola di Arturo

Автор:

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 426
Година на издание: 2017

400,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Островот на Артуро

На мал остров во Тиренското Море живее едно момче што е невино и не знае за грев и е ослободено од големиот свет како морска птица. Мајката на Артуро е мртва; неговиот татко е далеку – никогаш не сме сосема сигурни каде. Жени облечени во црно се грижат за него, ја водат куќата, му даваат слобода да доаѓа и да си оди како што сака. Потоа таткото се враќа од копното со новата сопруга Нунцијата, која всушност е девојка одвај постара од самиот Артуро. Во почетокот момчето чувствува само омраза и презир кон својата маќеа, но таа реагира поинаку и наскоро неговата омраза ја заменуваат чувства кои му се непознати. На овој остров, кој е оддалечен од реалниот свет како што се и фантастичните Бермуди во Шекспировата Бура, Артуро и Нунцијата создаваат трагедија и страст што се стари колку што е стара и историјата на мажите и жените.