Absolvo te

Absolvo te

Автор: Георги Брдаров

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 282
Година на издание: 2023

300,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Добитник на Европската награда за литература

Д-р Георги Бардаров предава демографија и етнорелигиски конфликти на Универзитетот „Свети Климент Охридски“ во Софија. Роден е во селото Кулата, но од своето детство живее во Софија. Неговиот живот е разнообразен и живописен како неговите приказни. Неговиот дебитантски роман Сè уште ги бројам деновите станал бестселер во неговата родна Бугарија. Четири години подоцна е објавен и романот Absolvo te, кој ја доби Европската награда за литература во 2021 година.

Што може да ги натера обичните, нормални луѓе да прават абнормални ексцеси и ѕверства во нивната суровост? Дали е можно да се убива и да се употребува насилство врз сопствениот род преку ден, а ноќе истите тие раце да ги галат главите на сопствените деца и лицето на сопругата без никаков знак на внатрешна противречност и конфликт сам со себе? Може ли да го направите невозможното за да поживеете во овој свет само секунда подолго? Може ли да се прости она што не би му го простиле никому на светот, па сета злоба и омраза да истечат од вас како нечиста вода?

 Одговорот е Absolvo te!