Ајде уште еднаш

Ајде уште еднаш

Автор: Бојан Станиќ

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: Поезија
Број на страници: 63
Година на издание: 2024

150,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака
Ви ја претставуваме првата поетска збирка на Бојан Станиќ, „Ајде уште еднаш“ низ две визури - онаа на авторот, и онаа на рецензентот.
Збирката се појави на Саемот на книгата, иако Бојан ја „крчкал“ уште од 2017 година, кога сфатил дека поезија на македонски и не мора баш секогаш да звучи безизлезно, тешко и траорно. „Иако ‘тешките’ теми и слики неизбежно се дел и од овие песни, во тој момент конечно си го најдов гласот и формата за припојување надеж на тежината, некаква резолуција и макар наивен оптимизам за иднината што би ја обелоденил нашата моќ и контрола на нашата најблиска околина“, вели тој во својот предговор.
Рецензентот Ведран Диздаревиќ, пак, ќе каже: „Дури и во најтешките и најмрачните моменти во оваа збирка, кога лирскиот субјект копа дупка во која самиот пропаѓа, кога светот се претвора во пепел што се разлетува - тоа не претставува конечен крај на процесот на животот, туку уште една шанса за нов почеток“.