Астрономија

Астрономија

Автор: Никола Божиќ

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 32
Година на издание: 2017

250,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Кога ќе слушнеш вест за тоа дека ќе се случи помрачување на Сонцето или на Месечината, кога ќе дознаеш дека во текот на ноќта ќе може да се види метеорски дожд или некоја комета – сигурно ќе посакаш да го видиш сето тоа.

Овие, како и многу други појави во вселената се проучуваат од науката астрономија.

Во текот на ведрите ноќи, убаво е да се насочи погледот кон небото и да се набљудува мноштвото ѕвезди, Месечината и понекоја искра што ита низ небесното пространство.

Ако почнеш да го истражуваш небото со помош на двоглед или телескоп, ќе го правиш истото што го прават и вистинските астрономи. Ќе станеш свесен дека Земјата е само мало делче од огромната, можеби и бесконечната вселена, но и дека ние, всушност, се наоѓаме на една мала планета.

Ноќното небо и вселената се неисцрпен извор на инспирација за писателите на научно-фантастичните приказни и романи, а филмовите и сериите за патувањата во далечните светови се многу популарни.