Билет во еден правец

Un aller simple

Автор: Дидие ван Ковелер

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 132
Година на издание: 2016

300,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Едно дете од непознати родители, кои загинале во сообраќајна незгода, било спасено и посвоено од ромско семејство од Марсеј. Mу го дале името Азиз. Азиз со новите родители расте со лажни марокански документи. На осумнаесет години тој краде автомобили и авто-радија. Го апсат за кражба, и француските власти одлучуваат тој да биде еден од првите примери на новата имиграциона политика – враќање на илегалните имигранти во нивните земји на потекло. Му доделуваат, „хуманитарен придружник“, службеник кој треба да го депортира во Мароко. Овие двајца патници се спријателуваат и доживуваат многу работи на патот во потрага по градот од кој потекнува Азиз, а кој всушност не постои.