Игра со очи : животната приказна 1931-1937 година

Das Augenspiel : Lebensgeschichte 1931-1937

Автор: Елијас Канети

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: роман
Број на страници: 352
Година на издание: 2017

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Игра со очи е третиот том од автобиографијата на Канети. Дејствата во неа се случуваат во Виена, помеѓу 1931 и 1937 година: период кога европската катастрофа, веќе јасно видлива за секој што сакал да ја согледа, се приближувала кон својот врв. Кон одличниот интелектуален и духовен автопортрет, Канети ги додава и прекрасните портрети на своите пријатели и ривали: Херман Брох, Роберт Музил, Фриц Вортруба, Албан Берг и Алма Малер. Канети ги оживува овие легенди за модерните читатели како никој претходно, а од суштинско значење за книгата е приказот на Канети на неговото пријателство во таинствениот д-р Зоне, ментор со огромно влијание врз животот и работата на Канети.