Кандид ; Задиг

Candide ou l'optimisme; Zadig ou la destinée

Автор:

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: роман
Број на страници:
Година на издание:

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Најзначајните литературни дела на еден од најголемите духови на европската и на светската цивилизавија, несомнено се романите „ Кандид“ и „ Задиг, објавени, првиот во 1759, а вториот дванаесет години порано 1747 година, но своето значење и популарноста не ги загубиле  ни по двесте и педесетина години од појавувањето. ... Двата романа  (или, како што тој ги нарекува, „филозофски раскази“) често ги објавуваат заедно, зашто на некој начин се надополнуваат, а истовремено ја надополнуваат и преставата за бесмртната величина и литературната дарба на нивниот автор.