Човекот во високиот замок

Man in the high castle

Автор: Филип К. Дик

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: роман
Број на страници: 286
Година на издание: 2017

450,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Човекот во високиот замок е заслепувачки спекулативен роман според кој е направена истоимената популарна ТВ-серија во продукција на Ридли Скот.

Реномираниот култен роман на Филип К. Дик ни дава застрашувачки поглед на алтернативниот свет, во кој еден од сојузниците ја изгубил Втората светска војна. Во оваа кошмарна дистопија, нацистите го заземаат Њујорк, Јапонците ја контролираат Калифорнија, а африканскиот континент практично не постои. Во неутралната тампон-зона во Америка, што го дели светот на двете нови сопернички велесили, живее авторот на илегалниот бестселер. Неговата книга нуди нова визија на реалноста, алтернативна теорија на светската историја, во која силите на Оската биле поразени, и им дава надеж на разочараните. Дали „реалноста“ е во него или, пак, неговиот свет е само еден од многуте други?

„Најбрилијантниот ум на научната фантастика на планетата.“ – Rolling Stone

„Најубавата книга на Дик и еден од најдобрите научно-фантастични романи некогаш објавени.“ – Ерик Браун