Сликата на Доријан Греј

The picture of Dorian Gray

Автор: Оскар Вајлд

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 215
Година на издание: 2018

250,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Оскар Вајлд, единствениот човек на светот кој нејасно наликува на Греј, говори со црна смисла за хумор, ироничен поглед на суетата и супериорните желби да се надмудри животот. Греј е човек кој ја продава својата душа за подоцна да биде уништен од сопствената убавина и младост преку необјаснива моќ на портретот да ги трпи сите негови гревови и пороци. Духовитиот сарказам на Вајлд доаѓа во полн сјај кога ја објаснува опасноста за душата, ако не се почитуваат основните морални начела. Но сепак, ова не е морална приказна: ова е жестока и неочекувана изложба на грдата страна на личноста која е заспатена во секој еден од нас, карактеристика која ја имаме по природа, а не по избор. Богатството, убавината и вечната младост се сигурна карта во еден правец директно кон пеколот, порачува Вајлд. Просто човек да посака да остари мирно и нормално.