Пармскиот картузијански манастир

STENDHAL - LA CHARTREUSE DE PARME

Автор: Стендал

Издавач:
Жанр: роман
Број на страници:
Година на издание: 2012

353,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Како првична романескна предлошка, романот е базиран врз една стара хроника или италијанска новела. Во неа се зборува како убавата Вандока Фарнезе, сомнителна со своите љубовни врски и авантури, му помага да успее во животот на својот внук Александар, кое е, всушност, световното име на папата Павле Трети. Притоа, непроценлива е помошта од нејзиниот љубовник, кардиналот Редирега. Од таа стара приказна, Стендал ќе создаде вистинско ремек-дело како минуциозна вивисекција на љубовта, моралот, политиката, религијата, историјата, со еден „дискретен шарм“ на авантурата и возбудливите пресврти.