Ние децата од железничката станица ЗОО : приказната за Кристијане Ф.

Wir kinder vom bahnhof ZOO

Автор: Кај Херман Хорст Рик

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 444
Година на издание: 2015

450,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Ова е опседнувачката, вистинска приказна на Кристијане Вера Ф. ‒ ќерка, сестра, ученичка и вообичаена бунтовнички настроена тинејџерка од седумдесеттите години во Берлин. Како и многумина млади луѓе во различни времиња и на различна возраст, Кристијане сака да се вклопи и да се докаже себеси откако нејзиното семејство за првпат се доселува во градот. Таа очајнички сака да ги носи вистинските алишта, да ја слуша вистинската музика и да се дружи со децата што се кул. Иако, најмногу од сè, таа сака да најде начин да се справи со нејзиниот насилен татко кој е алкохоличар и да најде начин да се вклопи во новото училиште.

Приказната на Кристијане има огромно влијание врз германската култура до ден денешен. Локациите како што се станицата на подземната железница кај зоолошката градина, зградите во Гропиусштад, дури и одредени јавни тоалети, сите се здобиле со дел од озлогласеноста и популарноста. Книгата на Кристијане е задолжително четиво во поголемиот дел од Германија, и е преведена на многу други јазици. Кога првпат била издадена во САД во 1980 година (под насловот: Кристијане Ф: Автобиографија на девојче од улица, зависник од хероин), веднаш станала хит меѓу тинејџерите, родителите, па дури и самиот Дејвид Боуви ‒ кој ја напишал музиката за филмската адаптација на романот.