Гуливеровите патувања

Gulliver's travels

Автор: Џонатан Свифт

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 282
Година на издание: 2013

250,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Гуливеровите патувања се смета за една од најголемите сатири напишани на англиски јазик. Книгата ги опфаќа патувањата на Лемјуел Гуливер во четири чудесни кралства.
Книгата може да се чита на бројни начини: како авантуристичка книга за деца со фантастична содржина, како вивисекција на вечните човечки слабости и негативни карактеристики, како урнебесна комедија со монтипајтоновски дух... Брилијантна комбинација на авантура, хумор и филозофски размисли, Гуливеровите патувања е едно на најтрајните ремек-дела во светската литература.