Корени од небото

Les Racines du ciel

Автор: Ромен Гари

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници:
Година на издание: 2019

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Големата литература има една особеност – со тоа што ја создал, авторот понекогаш губи контрола над неа. Така и Ромен Гари, кога ја напишал книгата „Корени од небото“, можеби ја сметал за роман со огромна двосмисленост, но читателите немаат проблем да се снајдат во оваа приказна
за францускиот стоматолог Морел и неговата луда потрага да ги зачува слоновите на Африка, прилично директна метафора за борбата за зачувување на слободата. 

Морел доаѓа во француска Екваторијална Африка, која, по почетокот на Втората светска војна, се соочува со немири, бидејќи домородците почнуваат да се бунат за независност. Во меѓувреме, европските доселеници кои донеле развој на територијата сакаат да го задржат она што го
создале. Во приказната се вмешуваат и различни мистериозни мисионери, антрополози, проститутки, трговци, ловци, армиски дезертери и слично, кои се појавуваат во колонијата.

Морел се обидува да ги натера луѓето да потпишат петиција во корист на слоновите, но кога е пречекан со презир и рамнодушност, тој ги зема работите во свои раце и почнува кампања со низок степен на тероризам против оние кои ги ловат животните. Набрзо станува најбараниот
човек во колонијата, а потоа и легендарна личност за целиот свет. Тој е херој на многумина, предавничка и опасна личност за властите, и поволна можност за бунтовниците. Луѓето, со многуразлични мотиви, вклучувајќи го и поттикнувањето револуции, почнуваат да се приклучуваат на неговата крстоносна војна.