Меани

Меани

Автор: Кузман Кузмановски

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 133
Година на издание: 978-608-49

250,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака
Меаните - место каде што паѓаат маските и се раѓаат идеи, каде што се склучуваат зделки и се слави женската убавина. Во меаните, повеќе од каде и да е, под дејство на виното излегува на виделина човековата филозофска потрага по својата вистина.
Меаните од расказите на Кузмановски се исполнети со скопски ликови кои го живеат своето пропаѓање. Во времето на својата зрелост, кога природно би требало да го ожнеат тоа што го посеале, тие се заробени во меѓусебната бруталност и жестокоста.
„Меани“ е жанровски хибридно дело, кое може да се дефинира и како збирка раскази, и како „роман во раскази“, иако на крајот завршува со сценарио за кус филм, кое произлегува од самата содржина.