Непријателска сила

Force Еnnemie

Автор: Жан-Антоан Нау

Издавач: ПОЛИЦА
Жанр: роман
Број на страници: 282
Година на издание: 2017

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Непријателска сила е пионерски, надреалистички роман за еден поет што мистериозно се буди во гумена соба, заклучен во лудница, по барање на роднина поради алкохолизам или, можеби, поради љубомора. Станува необјасниво опседнат од „непријателска сила“, веројатно вонземјанин од пеколна планета што орбитира околу ѕвездата Алдебаран, чиј луд глас постојано му вреска во главата и тој мора да научи да живее делејќи го своето тело со него. И трагичен и сатиричен, и емоционален и визионерски, многумина сметаат дека овој роман е заборавено ремек-дело на раната научна фантастика. Престижната награда „Гонкур“ првпат била доделена за овој роман.