Патувањето на Петар Келемен

Патувањето на Петар Келемен

Автор: Александар Кукулев

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 216
Година на издание: 2019

350,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Во книгата Патувањето на Питер Келемен, македонскиот новинар Александар Кукулев зборува за убиството на кралот Александар Караѓорѓевиќ во Марсеј. Кукулев ги опишува подготовките за атентатот, животот на хрватските и македонските заговорници во логорите во Унгарија, патувања во Франција, пречекот на кралот Александар во Марсеј, психолошките профили на атентаторите. Самиот атентат, дејствија на полицијата, линчот на атентаторот Питер Келемен од лути француски граѓани – сè е детално и хронолошки кажано. Овој истражувач не запира дури ни пред нелогичните одлуки на француската полиција, слабата заштита не само на кралот, туку и на француските државници и со право го доведува во прашање постоењето на заговор.