Смрт на Андите

Lituma en los Andes

Автор: Марио Варгас Љоса

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 266
Година на издание: 2024

500,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Во едно зафрлено село на Андите исчезнале тројца луѓе. Капларот на перуанската армија Литума и неговиот заменик Томас се пратени да ја истражат случката и да го чуваат градот од герилците за кои претпоставуваат дека се одговорни. Но, жителите на градот не им веруваат на полицајците и имаат свои идеи за тоа кои сили ги зеле телата на исчезнатите мажи. За да им помине побрзо времето и за да се справат со носталгијата, Томас навечер го забавува Литума раскажувајќи му сензуална, надреална приказна за неговата несигурна љубовна врска со своеглава проститутка. Неговите приказни се мешаат со актуелната мистерија за исчезнатите мажи. „Смрт на Андите“ е приказна со атмосфера на неизвесност и политичка алегорија, панорамски поглед на современиот Перу од еден од најголемите светски романсиери.