Страв од варвари

Страв од варвари

Автор: Петар Андоновски

Издавач: ПОЛИЦА
Број на страници: 111
Година на издание: 2023

300,00МКД

Безбедно плаќање
Сигурна испорака

Фасцинантен е начинот на кој книгата се чита како алегорија од некоја далечна епоха и како современ роман што зборува за нашите, за жал, претешки времиња.

Глен Џејмс Браун, Велс артс ривју

...ова е пофалба за смирувачката и хранливата моќ на зборовите, единственото сидро за кое човек може да се држи за да не се удави во очајното море на осаменоста. Но, во исто време, ова е и осуда за страшната моќ што самиот збор може да ја преземе кога е погрешно сфатен, како онаа на „варварите“, затоа што тие „брборат“ нејасни звуци, па се доживуваат како опасност.

Марко Остони, Кориере дела сера

 

...романот „Страв од варвари“ е вистинско освежување на регионалната книжевна сцена.

Мирела Грачанац, Побуњене читатељке

 

Во романот на Петар Андоновски најдобра е таа згусната атмосфера на нетрпеливост, потиснати тензии и безизлезни ситуации во кои, како во лудачка кошула на нормалноста, ликовите се прпелкаат во преземените улоги и наследените позиции.

Саша Чириќ, Новости